Fri fragt v/køb over 499 dkk 15 dages returret Levering 1-3 hverdage Gratis afhentning på klinik

Nedsat bugspytkirtelfunktion hos hund

Indholdsfortegnelse

Hvis din hund pludselig taber sig og får lys, tynd afføring samt mat pels, kan det være symptomer på nedsat bugspytkirtelfunktion – også kaldet KEP.
Lidelsen kan diagnosticeres af dyrlægen, der både undersøger hunden og tager en blodprøve. Ved nedsat bugspytkirtelfunktion vil hunden mangle essentielle fordøjelsesenzymer – noget som kan behandles med både medicin og ændret kost.
At have en hund med nedsat bugspytkirtelfunktion kræver disciplin i forhold til fodring og kosttilskud. Hunden vil skulle have tilført det manglende enzym resten af sit liv, men er du vedholdende og følger dylægens anvisninger slavisk, vil sygdommen kunne behandles i en sådan grad, at din hund får et helt normalt liv.

Hvad er nedsat bugspytkirtelfunktion hos hund?

Bugspytkirtlen (kaldet pancreas på latin) er ansvarlig dels for produktion af fordøjelsesenzymer til tarmen og dels for produktion af insulin til blodet. I denne artikel beskrives kun tilstanden, hvor der er nedsat produktion af fordøjelsesenzymer til tarmen.

Cellerne i bugspytkirtlen får nedsat eller ophørt evne til at producere fordøjelsesenzymer til tarmen. Hvis føden ikke bliver fordøjet ordentligt, så kan kroppen ikke optage næringen fra tarmen. Tilstanden kaldes ”Kronisk Exokrin Pancresinsufficiens” – og forkortes til KEP.  

 

Hvad er symptomerne på nedsat bugspytkirtelfunktion hos hund

Hunden taber sig på trods af god appetit og får tilbagevendende tynd afføring, der er lys og glinsende. Hunden taber sig og får meget luft i tarmen, og pelsen bliver tør og glansløs. Hunden fælder meget og får efterhånden nedsat energi. Der kan være tendens til, at hunden vil spise sin egen afføring.

Sygdommen ses især hos schæferhunde, og oftest ser ejeren symptomer hos hunden ved 6-12-måneders alderen, selvom sygdommen kan udvikles over hele hundens alder.

 

Hvordan stilles diagnosen nedsat bugspytkirtelfunktion hos hund?

Diagnosen stilles både på baggrund af de kliniske symptomer, men også via en blodprøve, hvor der undersøges for indholdet af det pågældende enzym. For at udelukke andre lidelser kan det ofte være nødvendigt at udføre supplerende blodprøver, afføringsprøver samt scanning eller røntgenundersøgelser af bughulen.

 

Hvordan behandles nedsat bugspytkirtelfunktion hos hund?

 • Hvad kan min dyrlæge gøre?

  Medicinering

  Dyrlægen vil ordninere et præparat, der indeholder de fordøjelsesenzymer, hunden ikke selv kan producere, ved navn Panzym Pulver.

  Foder

  Dyrlægen vil vejlede dig i, hvordan du bedst sammensætter foder til din hund med nedsat bugspytkirtelfunktion. Lidelsen kræver en letfordøjelig tarmdiæt med nedsat fedtmængde, f.eks. Hills Prescription diet I/D eller Royal Canin Gastrointestinal Low Fat.
  Dyrlægen vil desuden anbefale et fordøjelsesregulerende kosttilskud som Prokolin eller Zoolac.

 • Hvad kan jeg selv gøre?

  Du skal følge dyrlægens anvisning slavisk og frem for alt undgå, at din hund får madrester og i det hele taget fodres med fedtholdige måltider.

  Giv gerne din hund 2 måltider om dagen med den korrekte mængde Panzym og kosttilskud.

 

Hvordan er fremtiden for min hund med nedsat bugspytkirtel funktion?

Når sygdommen er diagnosticeret og den rette behandling iværksat, så vil hunden i langt de fleste tilfælde tage på i vægt og få normal afføring. Pelsen kommer i orden, og hunden får mindre luft i maven (prutter mindre). Du skal regne med at give hunden Panzym og kosttilskud resten af dens liv.

Hvorfor får min hund nedsat bugspytkirtelfunktion

Man kender desværre ikke den primære og tilgrundliggende årsag til, at hunde kan udvikle nedsat bugspytkirtelfunktion. En akut infektion i bugspytkirtlen kan udløse den kroniske tilstand. Da sygdommen hyppigt ses hos schæferhunde, så antages det, at lidelsen er arveligt betinget.

Tarmdiæter

Flere foderfirmaer har udviklet et specialfoder, der egner sig til lidelser som netop nedsat bugspytkirtelfunktion.

Du finder tarmdiæter, som VetPlanet dyrlægerne anbefaler til hunde med nedsat bugspytkirtelfunktion her.

VetPlanets dyrlæger anbefaler