Fri fragt v/køb over 499 dkk 15 dages returret Levering 1-3 hverdage Gratis afhentning på klinik

Akut bugspytkirtelbetændelse hos hund

Indholdsfortegnelse

Akut bugspytkirtelbetændelse hos hunde er en alvorlig tilstand, der kræver omgående behandling hos en dyrlæge. Betændelse i bugspytkirtlen opstår oftest, fordi hunden indtager for fed mad i for store mængder – noget som hundens fordøjelsessystem slet ikke er skabt til.

Hvad er akut bugspytkirtelbetændelse hos hund?

Bugspytkirtlen (kaldet pancreas på latin) er ansvarlig dels for produktion af fordøjelsesenzymer til tarmen og dels for produktion af insulin til blodet. I denne artikel beskriver vi kun tilstanden, hvor der er en akut betændelse i bugspytkirtlen.

Cellerne i bugspytkirtlen danner fordøjelsesenzymer, som under normale omstændigheder først aktiveres, når enzymerne befinder sig i tarmen. Ved akut bugspytkirtelbetændelse aktiveres enzymerne, mens de stadig befinder sig i bugspytkirtlen, og derved starter der en ”fordøjelse” af bugspytkirtlen. Det medfører en akut betændelsestilstand i bugspytkirtlen. Tilstanden kaldes også ”Akut Pancreatitis”.  Hvis hunden bliver kureret for den akutte betændelse, vil man efterfølgende i nogle tilfælde se hunden udvikle nedsat bugspytkirtelfunktion.

 

Hvad er symptomerne på akut bugspytkirtelbetændelse hos hund?

Hunden bliver meget pludseligt syg, får akut diarre og voldsomme opkastninger. Der kommer stærke smerter i bughulen, og hunden vil forsøge at aflaste smerterne fra bughulen ved at sprede forbene og sænke forkroppen (”bedestilling”). Hunden får feber, bliver sløv og æde-drikkelysten ophører. Tilstanden kan udvikle sig til bughindebetændelse og medføre chok og i værste tilfælde hundens død.Hvordan stilles diagnosen akut bugspytkirtelbetændelse hos hund?

Et eller flere meget fedtrige måltider er den hyppigste årsag til akut bugspytkirtelbetændelse. Derfor vil der ofte være en forhistorie, der viser, at hunden har fået meget fed mad. Eksempelvis i julen, påsken eller lignende.
Generelt kan der være mange forskellige årsager til symptomer som opkastninger og diarré. Dyrlægen vil dog altid få mistanke til lidelser i bughulen og mavetarmkanalen.
Dyrlægen vil palpere (mærke på) bughulen, og der vil der være smerter og eventuelle hævelser. Diagnosen stilles ved hjælp af en røntgenundersøgelse og ultralydsskanning af bughulen samt ved blodprøver, der laboratorieundersøges for de forskellige enzymers aktivitet i blodet.

 

Hvordan behandles akut bugspytkirtelbetændelse hos hund?

  • Hvad kan min dyrlæge gøre?

    Akut bugspytkirtelbetændelse er en alvorlig sygdom, der kræver indlæggelse og intensiv behandling. Der gives væskebehandling via drop, og patienten tilbydes diætfoder i små, afmålte mængder. Desuden bruges der smertestillende medicin og medicin mod kvalme. Der er andre typer medicin, som kan bruges afhængig af, hvor alvorlig tilstanden er. Der kan forekomme sekundære bakterieinfektioner i bugspytkirtlen og tarmen som følge af tilstanden, og dette behandles med antibiotika.

    Den naturlige insulinproduktion finder også sted i bugspytkirtlen. Hvis hunden er så hårdt angrebet af den akutte betændelse, at insulinproduktionen er nedsat eller ophørt, så kan det også være nødvendigt at behandle med insulin.

    Hvis hunden overlever den akutte bugspytkirtelinfektion, er der risiko for, at sygdommen kan medføre nedsat bugspytkirtelfunktion. Denne tilstand kræver en livslang behandling med en fedtfattig mavetarmdiæt (f.eks. Hills Prescription Diet I/D Low Fat eller Royal Canin Gastrointestinal Low Fat), tilskud af fordøjelsesenzymer (Panzym) og fordøjelsesregulerende midler (Prokolin, Zoolac).

  • Hvad kan jeg selv gøre?

    Du skal først og fremmest følge dyrlægens anvisning slavisk og frem for alt undgå, at din hund får madrester og i det hele taget fodres med fedtholdige måltider. Hvis din hund ikke retter sig som foreskrevet af din dyrlæge, så skal du snarest bestille tid til en kontrol.

 

Hvordan er fremtiden for min hund med akut bugspytkirtelbetændelse?

De fleste hunde med akut bugspytkirtelbetændelse overlever heldigvis det akutte forløb af sygdommen, og langt de fleste hunde vil også komme sig fuldstændigt. Men din hund kan være disponeret for at få sygdommen igen, og derfor vil din dyrlæge anbefale, at du bruger en diæt (f.eks. Hills Prescription Diet I/D Low Fat eller Royal Canin Gastrointestinal Low Fat) til fodring af din hund fremover.

I nogle tilfælde vil den akutte sygdom have medført store skader i bugspytkirtlen, der forårsager en nedsat bugspytkirtelfunktion. Denne tilstand medfører nedsat produktion af enzymer og dermed en dårligere fordøjelse. Tilstanden er kronisk og kræver en livslang behandling med en fedtfattig mavetarmdiæt (f.eks. Hills Prescription Diet I/D Low Fat eller Royal Canin Gastrointestinal Low Fat), tilskud af fordøjelsesenzymer (Panzym) og fordøjelsesregulerende midler (Prokolin, Zoolac).

 

Hvorfor får min hund akut bugspytkirtelbetændelse

Den primære årsag til akut bugspytkirtelbetændelse er fodring med et fedtrigt foder eller måltid. Hvis hunden er overvægtig, stiger risikoen for sygdommen betydeligt. Så fodring med flæskesteg, andesteg, sovs og kartofler m.m. er misforstået godhed, der øger risikoen for, at hunden bliver meget syg.

Der er desuden en række mere sjældne årsager til, at din hund kan udvikle akut bugspytkirtelbetændelse: Traume (påkørsel/fald/slag) på bughulen, fodring efter en lang periode med faste, visse typer medicin, arvelig disponering samt infektion med visse typer af virus, bakterier eller parasitter.

VetPlanets dyrlæger anbefaler