Fri fragt v/køb over 499 dkk 15 dages returret Levering 1-3 hverdage Gratis afhentning på klinik

Fodring af voksne hunde

Indholdsfortegnelse

Når din hund er udvokset ved 10-12-måneders alderen, skal du til at skifte fra hvalpefoder til voksenfoder. Hvalpefoderet indeholder energi og næringstoffer til en hund i vækst, hvor voksenfoderet tilgodeser din hunds behov for energi og næringsstoffer til vedligehold af alle kroppens funktioner.

Hvorfor skal jeg vælge et fuldfoder til min voksne hund?

Din hund behøver en god balance af næringsstoffer i foderet. Hovedparten af foderet består af protein og kulhydrater. Protein er byggestenene til kroppens væv, og kulhydraterne forsyner hunden med energi. Der er også fedtstoffer i foderet, der dels er med til at forsyne din hund med energi og dels indeholder en række vigtige fedtopløselige vitaminer (f.eks. A-vitamin). Fedtstofferne er også med til at give foderet tekstur og smag. Fuldfoderet indeholder også mange andre vigtige næringsstoffer i form af vandopløselige vitaminer og mineraler. Disse vitaminer og mineraler er enten naturligt forekommende i foderet, eller også er de tilsat i form af et koncentrat, således at foderet ender med at være helt optimalt og dække alle behov hos en voksen hund.

Derfor skal du vælge et af vores fuldfoderprodukter til din hund, fordi du så er sikker på, at alle ernæringsmæssige behov dækkes.

Her kan du se hvilke foderprodukter vi anbefaler.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved fodring af min voksne hund?

  • Det er vigtigt at fodre med de rigtige mængder. Du kan på selve foderposen få information om den daglige fodermængde. Hvis du skifter foder, skal du skal være opmærksom på, at der kan være stor forskel på, hvor meget de forskellige foderproducenter angiver som daglig fodermængde, selvom de har den samme varedeklaration. Det skyldes, at der kan være stor forskel på fordøjeligheden af produkterne. Produkter af høj kvalitet har ofte en højere fordøjelighed. Derfor skal der fodres med mindre mængder end ved et produkt af ringere kvalitet.
  • Den daglige fodermængde bør fordeles på to måltider.
  • Undgå i videst muligt omfang at give din hund madrester. Den fødevaresammensætning, der er sund for mennesker, er ikke nødvendigvis sund for din hund, og omvendt. Af hensyn til din hunds sundhed og helbred, så hold dig fra madrester.
  • Din hund skal hele tiden have adgang til frisk, rent vand.
  • Få vejet din hund regelmæssigt og tilpas den daglige fodermængde, hvis din hund taber sig eller tager på.
  • Kontakt din dyrlæge, hvis din hund pludselig tager på eller taber sig, kaster op, får diarré eller har besvær med at komme af med afføringen. Du skal også kontakte dyrlægen, hvis din hund nægter at spise.
  • Det skal være en god oplevelse for din hund at spise. Foderet skal være velsmagende, og hunden skal have ro til at spise. Hvis du har flere hunde, er det en god ide, at lade hundene spise hver for sig.
  • Undgå at give ekstra vitaminer og mineraler, da alle vores højkvalitets foderprodukter indeholder den rette sammensætning af vitaminer og mineraler.

Alle de hundefoderprodukter, som VetPlanet forhandler, er af meget høj kvalitet og dækker alle behov hos en voksen og rask hund og kan derfor anvendes som et fuldfoder. De fleste producenter har færdigfoder, der er målrettet til henholdsvis små racer (op til 10 kg), mellemstore racer (10-25 kg) og store racer (over 25 kg). 

Vores hundefoderprodukter kan variere i smag og tekstur alt afhængig af producentens valg af fødeemner og produktionsmetoden, så ofte er det individuelt hvilket mærke, din hund vil foretrække.

VetPlanets dyrlæger anbefaler

VetPlanet dyrlægernes bedste råd om fodring af den voksne hund

Må min hund spise alt, hvad den kan?
Du skal som udgangspunkt følge doseringsvejledningen på foderposen og ikke give mere end anbefalet. Får din hund for meget foder, kan den hurtigt blive for fed. Det øger risikoen for forskellige knogle- og ledlidelser, stofskiftesygdommen og hudsygdomme. Så hold dig til dosisvejledningen og vej altid foderet grundigt af.

Er højt proteinindhold skadeligt?
Det er en gammel skrøne, at et højt proteinindhold er skadeligt og kan give ”proteinforgiftning”. Det har intet på sig. Det er den samlede mængde kalorier, hunden indtager dagligt, som er hovedansvarlig for din hunds vægt.

Må jeg give ekstra vitaminer og mineraler?
Du skal ikke give en rask og sund hund ekstra vitaminer og mineraler, hvis du i forvejen fodrer med et kvalitetsfoder. Alle vitaminer og mineraler er tilsat foderet i forvejen.

Skal alle voksne hunde have samme foder?
Det fleste producenter laver et fuldfoder, der er tilpasset hundens størrelse, som f.eks. små racer (op til 10 kg), mellemstore racer (10-25 kg), store racer (25-40 kg) og i enkelte tilfælde også gigantracer (over 40 kg). Om din hund er steriliseret, har også indflydelse på valget af foder.

Kan jeg selv lave foder til min hund?
Vi anbefaler som udgangspunkt at man holder sig fra at benytte hjemmelavet foder. Det er utroligt svært at sammensætte foderet korrekt, så det opfylder den enkelte hunds behov. Når VetPlanets dyrlæger ser en hund i dyreklinikken med ernæringsforstyrrelser, så skyldes det næsten altid ”hjemmelavet” foder. Så køb altid et færdigt fremstillet kvalitetsfoder til din hund.

Hvad gør jeg når min hun ikke spiser op?
En del ejere har problemer med at deres hund ikke spiser den anbefalede fodermængde. Du skal være opmærksom på, at der er stor forskel på de forskellige hunderacers energibehov, og mange spiser kun ca. 75 % af den anbefalede mængde. Hvis din hund i øvrigt er sund, rask og har en normal vægt, så skal du intet gøre. Husk at få vejet din hund regelmæssigt og tilpas den daglige fodermængde, hvis din hund taber sig eller tager på.

Hvad gør jeg når min hund er kronisk sulten?
Nogle hunde, især af retriever racer, er kronisk sultne og kan spise store mængder foder. Derfor kan nogle ejere blive bekymrede for, om deres hund nu får foder nok og dækket sit energibehov.

Selvom din hund er kronisk sulten, skal er det vigtigt at du følger den anbefalede fodermængde. Det er ikke alle hunde der er lige gode til at regulere deres appetit. Sørg altid at få vejet din hund regelmæssigt og tilpas den daglige fodermængde, hvis din hund tager på i vægt.

Hvor tit skal jeg fodre min hund?
Du skal fodre din hund 2 gange dagligt, typisk morgen og aften.