Fri fragt v/køb over 499 dkk 15 dages returret Levering 1-3 hverdage Gratis afhentning på klinik

Mave-tarmlidelse hos kat

Indholdsfortegnelse

Det sker ganske ofte og er helt normalt, at din kat får en mave-tarmlidelse. Betegnelsen er "mave-tarmlidelse" dækker ove en tilstand, hvor din kats fordøjelse ikke fungerer normalt, og hvor symptomerne ofte er diarré eller opkast.

Der kan være mange årsager til, at din kat får en mave-tarmlidelse. Derfor er det også vigtigt, at du holder øje med din kat, og om symptomerne fortsætter over længere tid eller forværres. I så fald kan der være alvorligere bagvedliggende årsager til, at din kat viser tegn på en mavetarmlidelse, og det bør undersøges af din dyrlæge. 

I teksten herunder kan du læse dyrlægens råd til, hvordan du forholder dig, hvis din kat viser symptomer på en mave-tarmlidelse, og hvad du skal være særligt opmærksom på i forhold til valg af foder og sundhed i fremtiden. 

Hvad er mave-tarmlidelse hos kat?

”Mave-tarmsygdomme” er en bred betegnelse for en tilstand, hvor fordøjelsessystemet hos din kat er påvirket og ikke fungerer optimalt. Tilstanden kaldes også for akut gastroenteritis og forekommer ofte hos katte.

 

Hvad er symptomerne på mave-tarmlidelse hos katte?

Symptomerne er oftest opkast og diarre. De fleste katteejere har oplevet, at deres kat en enkelt dag har haft opkastninger eller diarre, hvor efter tilstanden har fortaget sig igen.

I de mere alvorlige tilfælde ses gentagne opkastninger, hvor din kat til sidst kun kaster slim og skum op. Der kan forekommer diarre i alle forme fra løs afføring til hyppig sprøjtende og evt. blodig diarre. Din kat kan få nedsat eller ophørt appetit, vægttab og blive nedstemt og apatisk.

Hvis der har været opkast og/eller diarre i mere end 2-3 uger, så siger man at tilstanden er kronisk.

 

Hvordan stilles diagnosen mave-tarmlidelse?

Din dyrlæge vil altid spørge grundigt ind til de symptomer, som du selv har set hos din kat. Dernæst vil dyrlægen lave en almen undersøgelse af din kat, herunder hjerte og kredsløb, væskebalance, temperaturmåling, mundhule, registrering af lymfeknudestørrelse m.m.

Ofte vil der være behov for at tage røntgenbilleder eller skanning af bughulen, mikroskopisk og bakterielogisk undersøgelse af afføringen, blodprøveundersøgelser og evt. kikkertundersøgelser af mavetarmkanalen med udtagelse af vævsprøver.

Diagnosen stilles på baggrund af resultaterne fra undersøgelserne.

 

Hvordan behandles mave-tarmlidelse hos kat?

  • Hvad kan min dyrlæge gøre?

    Dyrlægen vil altid iværksætte en behandling, der i første omgang skal afhjælpe symptomerne på mavetarmlidelse. Der kan f.eks. gives medicin, der stopper opkastningerne og diarren, smertestillende medicin hvis dun kat har smerte, væskebehandling kommer også ofte på tale. Dernæst skal din kat på en mave-tarmdiæt, hvor der ofte suppleres med kosttilskud, som stabiliserer mavetarmfloraen og regulerer fordøjelsen.

    Mave-tarmlidelsen er et symptomkompleks, som kan udløses af en lang række forskellige sygdommen. Behandlingen vil derfor altid sigte mod helbredelse eller lindring af den udløsende og tilgrundliggende sygdom. 

  • Hvad kan jeg selv gøre?

    Du skal være omhyggelig med at følge dyrlægens anvisninger. Du skal fodre med en letfordøjelig mave-tarmdiæt. I starten kan det være en fordel at give mange små måltider, således at fordøjelsessystemet kommer i gang igen på en blid måde. I takt med at kattens tilstand bedres, kan antallet af måltider reduceres og portionerne gøres større. Det er altid en fordel, at supplere med mave-tarmregulerende kosttilskud, der indeholder naturlige fordøjelsesbakterier og fordøjelsesregulerende midler, der er med til at bremse diarreen.

Hvordan er fremtiden for min kat med mave-tarmlidelse?

I langt de fleste akutte tilfælde vil din kat hurtigt være i bedring og som oftest blive fuldstændig rask. I kroniske tilfælde kan det være nødvendigt med livslang behandling med medicin og fortsat fodring med mave-tarmdiæt og supplering med kosttilskud (Prolac, Zoolac m.m.)

 

Hvorfor får min kat en mave-tarmlidelse?

Mave-tarmlidelse er et symptom eller et symptomkompleks, hvor rigtig mange forskellige sygdomme kan være den tilgrundliggende årsag.

Årsagen kan være virusinfektion (fx kattesyge), bakterieinfektion, parasitinfektion, forgiftning, fremmedlegeme i fordøjelseskanalen, foderallergi eller –intolerance, overspisning, bratte foderskift, sygdomme i immunsystemet, leversygdomme, nyresygdomme, hormonelle sygdomme, sygdomme i bugspytkirtlen, foderintolerance, foderallergi, indtagelse af fordærvet foder m.m.

Dyrlægens behandling vil altid sigte mod at helbrede eller afhjælpe den primære sygdom, der er årsag til mave-tarmlidelsen.

VetPlanet dyrlægerne anbefaler