Fri fragt v/køb over 499 dkk 15 dages returret Levering 1-3 hverdage Gratis afhentning på klinik

Lopper hos kat

Indholdsfortegnelse

Lopper ses som en af de mest almindelige parasitter i hud og pels hos hund og kat. De fleste hunde eller katte vil på et tidspunkt i deres liv være udsat for lopper. Lopperne giver ikke kun et kløende ubehag hos vores kæledyr, men kan let springe på resten af familien. De giver både børn og voksne nogle ubehagelige og kløende stik.

Lopperne har gennem tiden haft stor succes med at tilpasse sig i vores hjem. De trives udemærket i det tørre indendørsklima, vi har i vores huse. Det danske klima er i øvrigt gunstigt for lopper, og vi ser dem året rundt. Dog er der højsæson for lopper hen over sommeren og efterår.

Hvorfor får min hund eller kat lopper?

Lopper ses som en af de mest almindelige parasitter i hud og pels hos hund og kat. De fleste hunde eller katte vil på et tidspunkt i deres liv være udsat for lopper. Lopperne giver ikke kun et kløende ubehag hos vores kæledyr, men kan let springe på resten af familien. De giver både børn og voksne nogle ubehagelige og kløende stik.

Lopperne har gennem tiden haft stor succes med at tilpasse sig i vores hjem. De trives udemærket i det tørre indendørsklima, vi har i vores huse. Det danske klima er i øvrigt gunstigt for lopper og vi ser dem året rundt. Dog er der højsæson for lopper hen over sommeren og efterår.

 

Hvad er symptomerne på lopper?

Det mest almindelige symptom på et loppeangreb, er kløe hos din hund eller kat. Ofte ses der hos nogle af dine familiemedlemmer nogle kraftige og kløende stik, som kunne minde om voldsomme myggestik.
Kløen kan, især hos hund, udvikle sig så slemt, at den begynder at bide sig selv og en egentlig hudinfektion kan opstå.
Nogle hunde og katte udvikler allergi mod loppespyt – ”loppeallergi”. Her ses udover voldsom kløe et hårtab, ofte med hudbetændelse, bagerst på ryggen mod halen.


Hvordan stilles diagnosen?

Lopper er små blodsugende insekter, der er 2-3 mm lange. De er mørkebrune og bevæger sig lynhurtigt på huden mellem hårene. Loppen kan springe over 30 cm.

Lopper kan være svære at finde, da de hurtigt bevæger sig væk, når man undersøger. Lopperne er 2-3 mm lange og er mørkebrune, nogle nærmest sorte.

Prøv først at finde dem på den bagerste del af ryggen mod halen. Hvis du ikke kan finde dem her, så vend hunden eller katten på ryggen og led efter dem på bugen.

Loppeekskrement-test 
Finder du ingen lopper, så prøv at rede hårene igennem på bagerste del af ryggen. Her bruges en loppekam eller en anden fin kam. Hvis din hund eller kat er inficeret med lopper, så vil du i mange tilfælde opsamle loppeekskrementer på kammen. De ligner kaffegrums. Kommer du dem på et vådt stykke køkkenrulle eller kaffefilter, vil du se, at dette farves rødt. Den røde farve i lopperne ekskrementer kommer frem, da loppen suger blod fra sin vært.

Hvordan behandler jeg lopper hos min hund og kat?

Ved behandling af lopper, skal man være opmærksom på, at de voksne lopper hovedsageligt ses på vores kæledyr, og at loppernes æg og larver findes i vores hjem, bil, løbegårde etc.

Det er derfor ikke nok udelukkende at behandle vores kæledyr. En bekæmpelse i omgivelserne er ofte nødvendig.

Spot-on loppemidler
Spot-on loppemidler er produkter som købes i små pippetter som dryppes i nakken på hunden eller katten ved at skille pelsen. De fleste af produkterne kan købes i håndkøb.

Lopperne begynder at dø inden for et døgns tid. Nogle produkter indeholder desuden stoffer mod æg og larver i hunden og kattens omgivelser.

Produkterne har lidt forskellig virkningstid, men de fleste virker typisk en måned. Det betyder, at lopper, som udklækkes fra æg og larver i omgivelserne den næste måned, dræbes, når de springer op på hunden eller katten.

Du kan se her, hvilke produkter VetPlanets dyrlæger har anbefalet

Tyggetabletter
Der findes flere typer tabletter med forskellig virkningstid. De fleste af produkterne er receptpligtige og nogle har desuden effekt mod flåter og skab.

Ønsker du at benytte tyggetabletter, så skal du kontakte din dyrlæge for vejledning og recept.

Hvordan behandler jeg omgivelserne ved lopper? 

Når du behandler dit hjem mod lopper og deres æg og larver, så er det vigtigt at benytte produkter, som er helt ugiftige for mennesker og kæledyr. Vær derfor OBS på anvisninger og varedeklaration, når du køber loppemidler.