Fri fragt v/køb over 499 dkk 15 dages returret Levering 1-3 hverdage Gratis afhentning på klinik

Overvægt hos hund

Indholdsfortegnelse

En af de måske sværeste discipliner som hundeejer er at undgå, at din hund bliver overvægtig. Vi mennesker er tilbøjelige til at forbinde mad med belønning og veltilpashed, og derfor glemmer vi, hvor store konsekvenser det faktisk kan have for vores hund, hvis den vejer for meget.

For overvægt kan betyde både forringet livskvalitet og ikke mindst udvikling af en lang række livsstilssygdomme hos din hund. Dyrlæge med speciale i almen praksis, Alf Peder Læbro, fortæller her om problematikkerne omkring overvægt og ikke mindst, hvordan du som hundeejer let kan komme problemet i forkøbet med den rette kost, godt med motion og ikke mindst en ”godbidspolitik”.

Hvad er overvægt hos hund?

Når en hund er overvægtig, betyder det – ligesom hos mennesker - at hundens krop indeholder for meget fedt i enten de forskellige vævsceller eller i deciderede fedtdepoter på kroppen.

 

Hvornår er min hund overvægtig?

Som en tommelfingerregel siger man, at hunden er overvægtig, hvis den vejer 15 % over normalvægten. En Golden Retriever, der har en normalvægt på 30 kg, vil altså være overvægtig ved 34,5 kg.

Hvad er symptomerne på overvægt?

En overvægtig hund vil være besværet ved bevægelse og blive forpustet og træt ved selv let motion. Hunden kan have svært ved at rejse sig og skal måske have hjælp til aktiviteter, den tidligere har kunnet klare alene, f.eks. at hoppe op i bilen.

Kigger vi på din hunds udseende vil taljen blive mindre markeret eller helt forsvinde, hvis din hund er svært overvægtig. Desuden vil det være svært for dig at mærke hundens ribben.


En hund er overvægtig, når den vejer 15% over idealvægten for sin race.

 

Hvordan stilles diagnosen overvægtig?

Din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske vejer normalt din hund ved den årlige helbredsundersøgelse og kan dermed følge med i din hunds vægtudvikling. Foruden at veje hunden, vil dyrlægen også føle, om han kan mærke hundens ribben og se, om der er en tydelig talje på hunden.

 

Er overvægt farligt for min hund?

En overvægtig hund har væsentligt højere risiko for at blive ramt af lidelser og sygdomme i både bevægeapparat og organer, end en normalvægtig og sund hund i god form. Blandt de mest almindelige sygdomme, som rammer overvægtige hunde kan nævnes:

 • Slidgigt (Artrose), ryglidelser
 • Leversygdomme
 • Hjerte- og kredsløbssygdomme
 • Diarre og forstoppelse
 • Lidelser i bugspytkirtlen (sukkersyge og fordøjelsesproblemer)
 • Forværre hudsygdomme
 • Give hunden problemer med at klare varme
 • Give en øget risiko ved bedøvelser og kirurgiske indgreb
 • Give nedsat modstandskraft mod infektionssygdomme
 • Give nedsat levetid
 • Give nedsat livskvalitet

Hvordan behandles overvægt hos hund?

 • Hvad kan min dyrlæge gøre?

  Din hund skal have færre kalorier og mere motion. Derfor vil din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske først og fremmest hjælpe dig med at afstemme både fodertype og mængde, som kan hjælpe din hund ned til normalvægt. I løbet af slankekuren bør din hund komme til kontrolbesøg hos dyrlægen, som vil følge hundens udvikling og trivsel og justere på fodermængden og/eller fodertypen undervejs. Dyrlægen vil desuden vejlede dig om din hunds motionsmængde og længden af lufteture, og tale med dig om typer og mængden af godbidder.

 • Hvad kan jeg selv gøre?

  Langsomt vægttab er bedst

  Du skal først og fremmest være tålmodig og indstille dig på, at der går et stykke tid, før resultatet begynder at vise sig på din hund.  

  Din og familiens motivation er afgørende for resultatet af vægttabsprogrammet, og den bedste vej til ekstra motion er gennem leg med pind, bold el. lign., der kan være en både sjov, skånsom og effektiv motionsform for hunden.

  Husk, at hunden ikke må tabe sig for hurtigt. Et hurtigt vægttab kan gå ud over muskelvævet, og da det kun er fedtvævet, hunden skal af med, er et langsomt men sikkert tempo det bedste for din hund.

  Vær opmærksom på slankefoderet

  Når du vælger slankefoder til din hund, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at der kan være store forskelle i hvor lavt kalorieindholdet er i de forskellige fodertyper. F.eks. har produktet VetPro Slank xxx kcal/100gr og RC sat yyy kcal/100gr. Følg dyrlægens anvisninger meget præcist, og tag hellere et ekstra kontrolbesøg hos dyrlægen, hvis du er i tvivl, om du gør det rigtigt. Beløn din hund med aktivitet og opmærksomhed i stedet for med godbidder. Når du endelig skal bruge godbidder, så vælg nogle med lavt kalorieindhold.

  I takt med at vægttabsprogrammet skrider frem, vil du opleve, at din hund bliver både gladere og mere livlig i takt med, at den taber sig, og det er i sig selv del allervigtigste bevis på, at hunden har været besværet af overvægten.

   

Hvordan er fremtiden for min hund med overvægt?

Hvis din hund ikke taber sig, er den i langt højere risiko for at blive ramt af en lang række lidelser, som er beskrevet i afsnittet herover. Samtidig nedsætter overvægt hundens livskvalitet og levetiden forkortes.

Derfor er det vigtigt fortsat at holde et vågent øje med din hunds vægt - også når I har gennemført vægttabsprogrammet. En god måde at gøre det på er at forsætte kontrollen hos dyrlægen og give hunden et light-foder, hvor kalorieindholdet er reduceret. På den måde kan du ”holde den slanke linje” på din hund og forøge hundens livskvalitet og livslængde.

 

Hvorfor bliver min hund overvægtig?

Langt de fleste tilfælde af overvægt er simpelthen forårsaget af overspisning i forhold til motionsmængden, altså at hunden indtager flere kalorier, end den forbrænder.

 

Kan overvægt skyldes sygdom?

I sjældne tilfælde kan sygdomme være en medvirkende årsag til overvægt, f.eks. nedsat stofskifte (hypothyreodisme). Neutraliserede (kastration og sterilisering) hunde får et let nedsat stofskifte efter indgrebet, og hvis man ikke er opmærksom på dette forhold og justerer fodermængden, så kan det også føre til overvægt.

Visse former for medicin kan ligeledes føre til overvægt. Din dyrlæge vil altid informere om dette forhold, førend en behandling sættes i gang.

VetPlanet dyrlægerne anbefaler

Dyrlægens gode råd til at undgå overvægt hos hunde

 • Hav fokus på din hunds vægt gennem hele livet.
 • Vej din hund jævnligt, når den efter ca. 1-års alderen er udvokset. Skriv resultatet ned i ”Hundens bog” eller vaccinationshæftet, så du kan følge med i vægtudviklingen.
 • Hvis din hund lige pludselig har øget sin vægt med 5 %, så reducér fodermængden tilsvarende, indtil hunden har nået sin idealvægt igen. Det er meget lettere at overvåge hundens vægt grundigt, end det er at gennemføre et vægttabsprogram.
 • Indfør en ”godbidspolitik”, hvor du har styr på hvor mange godbidder og madrester din hund får i løbet af dagen. Godbiddernes kalorieindhold indgår i hundens samlede, daglige kalorieindtag og skal altså ’modregnes’ i fodermængden. Ofte bliver man overrasket over, hvor mange kalorier godbidderne løber op i.
 • Dyrk godt med sjov og varieret motion.